De start van de lijfrente uitkering is halverwege het jaar, maar ik zie een een volledig jaarbedrag terugkomen in het jaaroverzicht (budget). Hoe komt dat?

Vraag: Ik heb een klantsituatie met een lijfrente uitkering die start op 1 juli van het jaar. In de jaaroverzicht resultaten (het budget overzicht) zie ik voor dat jaar echter een volledig jaarbedrag. Ook het uitkeringsstaartje voor het laatste halfjaar zie ik niet terug. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Antwoord: U kunt voor een lijfrente uitkeringsproduct het uitbetalingsschema sturen met behulp van de gegevens Frequentie en Uitbetaling. In uw dossier heeft u hoogstwaarschijnlijk gekozen voor een jaarlijkse frequentie, in combinatie met uitbetaling begin van de periode. Het resultaat in het jaaroverzicht, voor het jaar van de start van de lijfrente uitkering, is een uitkering ter waarde van meteen een heel jaar. Ook al start de uitkering pas op 1 juli.
Om het uitbetalingsschema te krijgen zoals u dat verwacht/wenst adviseren we u te kiezen voor frequentie maandelijks. Dan ziet u in het startjaar van de uitkering 6 maanduitkeringen (het laatste halfjaar), en in het slotjaar ook 6 maanduitkeringen (het eerste halfjaar).

Hieronder een schermvoorbeeld van de gegevens op het lijfrente uitkeringsproduct.