Ik ga de rente op een hypotheekdeel voortijdig verlengen. Hoe verwerk ik dat in mijn hypotheekadvies?

Vraag: Over twee jaar de rentevast periode af op een aantal hypotheekdelen, voor een klant. Met de aantrekkelijke huidige rentestand en omdat ik weet dat stabiele woonlasten belangrijk vinden, wil ik ze laten zien wat de gevolgen zijn om voortijdig het rentecontract te gaan verlengen.

Antwoord: Allereerst kiest u in de want fase voor de woningwens 'Herfinancieren'. Deze wenskaart heeft meerdere invoerstappen. Bij de stap 'Huis & Hypotheek' klikt u op de Wijzig button van het betrokken onderpand. U krijgt nu alle hypotheekdelen, inclusief eventuele gekoppelde aflosproducten te zien, gerelateerd aan het betreffende pand. Selecteert u de Status 'Stoppen'  voor de hypotheekdelen die in aanmerking komen voor renteverlenging. Met behulp van het gegeven boeterente kunt u per hypotheekdeel een goede inschatting maken van de hoogte van de boeterente. Uiteindelijk wilt u de boetebedragen exact laten bepalen door de hypotheekaanbieder. Sla de gegevens voor de woningwens op en ga naar de Need tab/fase. U kiest de oplossing Financieringsconstructie, en koppelt deze aan de woningwens. Ook de financieringsconstructie kent meerdere invoerstappen. Het 'laten herleven' van de  bestaande hypotheekdelen, waarvoor u een nieuw rente advies gaat geven, doet u op de stap 'Hypotheek'. Nadat u de bijkomende kosten en het hypotheekbedrag heeft ingevoerd, klikt u op de button Hypotheekconstructie. U voegt een hypotheekdeel toe van dezelfde vorm als die van het gestopte hypotheekdeel.
En nu komt het. Het eerste gegeven, de Status, op het hypotheekdeel scherm is voor u belangrijk. Verander de standaardwaarde voor het gegeven Status van de waarde 'Nieuw' in de waarde 'Meenemen/omzetten/verhogen'. Direct onder dit gegeven verschijnt nu het gegeven Condities hergebruiken. Selecteer hier de waarde van het gestopte hypotheekdeel. De Advisor voert nu automatisch alle kenmerken, waaronder looptijd, aanbieder en product, van het gestopte hypotheekdeel voor u in. Het enige dat u nog moet doen zijn de nieuwe rentegegegevens invoeren. U kunt de actuele rentetarieven van de gekozen aanbieder gemakkelijk selecteren met behulp van het rentetarieven selectiescherm, dat wordt geopend met de button achter het gegeven Rentepercentage.

Hieronder een schermvoorbeeld.