Hoe kan ik op een juiste manier periodes van hypotheekrente aftrek kwijt?

Vraag: Ik heb een klant die een huidige hypotheek heeft bestaande uit de volgende leningdelen. Een leningdeel van 100.000 waarvan 50.000 met een duur van de hypotheekrente aftrek tot 1-1-2031 en 50.000 met een duur van de hyppotheekrente aftrek tot 1-1-2035. Daarnaast heeft de klant nog een leningdeel van 100.000 waarvan 50.000 aftrekbaar is tot 1-1-2037 en de overige 50.000 in het geheel niet aftrekbaar. Hoe voer ik deze gegevens correct in Figlo Advisor in?

Antwoord: De hypotheekhistorie met betrekking tot de eigenwoningschuld kunt u invullen op de uitgebreide kant van de persoonskaart bij de fiscale aandachtspunten onder de button historische eigenwoningschuld, zie hieronder

De aanwezige renteaftrekblokken voor de cliënt en partner (de historische eigenwoningschuld) op de persoonkaarten kunt u als uitgangspunt gebruiken bij de op te voeren hypotheekdelen in de huidige situatie en in het advies. In het scherm van een hypotheekdeel kunt u onder het kopje Waarvan eigenwoningschuld maximaal zes renteaftrekbedragen, plus de bijbehorende einddatum, invoeren. Met de knop achter de blokken 2 en verder kunt u de aanwezige renteaftrekblokken voor de cliënt en partner selecteren (afkomstig van de persoonkaart), waarmee de renteaftrek automatisch wordt overgenomen in het scherm van het hypotheekdeel.

Hieronder een schermvoorbeeld uit de Advisor voor het overnemen van een renteaftrek blok (vanuit de historie).