Kan ik de toetsrente aanpassen voor de maximale hypotheekberekening (LTI)?

Vraag: Ik wil de hypotheektoets uitvoeren op een hoger rentetarief dan de standaard kwartaaltoetsrente, of het door de Advisor berekende gewogen gemiddelde percentage. Hoe doe ik dat?

Antwoord: In de oriënterende fase, wanneer er nog geen hypotheekconstructie is geadviseerd, kunt u via de Hypotheektools de toetsrente aanpassen. U selecteert de optie Maximale Hypotheekberekening in het menu voor de Hypotheektools. De button/menu is te vinden onderin de traybar. U kunt op het scherm voor de hypotheektoets uitgangspunten handmatig de standaardwaarde aanpassen. Vervolgens wordt er gerekend met het aangepaste percentage. Alleen als u kiest voor alle maatschappijen kunt u de toetsrente niet aanpassen.

Houdt u er wel rekening mee dat de toetsrente aanpassing niet bewaard blijft. We adviseren u om in het geval van een ingevoerde financieringsconstructie, wanneer u het advies reeds heeft opgesteld, de toestrente niet aan te passen. De Advisor houdt namelijk exact rekening met het juiste toetsrente percentage.

Hieronder een schermvoorbeeld voor de Maximale hypotheekberekening.