Is het mogelijk om de toetsrente voor de verantwoorde hypotheek aan te passen?

Vraag: Is het mogelijk om de toetsrente die wordt gebruikt voor het bepalen van de maximaal verantwoorde hypotheek aan te passen? Ik heb een hypotheekadvies ingevoerd met een rentetarief, voor een periode van tien jaar vast, dat beduidend lager ligt dan de actuele kwartaaltoetsrente. Ik wil de betaalbaarheidsanalyse (verantwoorde hypotheek) daarom uitvoeren met mijn contractrente.

Antwoord: U kunt in de financieringsconstructie ervoor kiezen om handmatig de CHF toetsrente aan te passen voor het advies. Met als gevolg dat voor de situatie lang en gezond leven, en tevens ook voor de risico scenario's, dit rentetarief wordt toegepast bij de verantwoorde woonlast berekeningen in de need fase/tab. Let op dat voor de Have fase altijd wordt uitgegaan van de kwartaaltoetsrente van het CHF.

Echter de eerste stap om dit voor elkaar te krijgen is via de beheerder van uw adviesorganisatie. Standaard staat in de Figlo Manager, het exclusieve domein van uw beheerder, namelijk ingesteld dat altijd het CHF toetsrente wordt gebruikt voor de verantwoorde hypotheek. Door in de Manager applicatie de kaart Calculation settings te selecteren (in de tab Card definitions), en vervolgens op de button Replace te klikken opent zich het detailscherm. Selecteer nu het gegeven KwartaalToestrenteInregelbaar, te vinden in het linkerpanel, en voer de waarde True in op het Rechterpanel bij het gegeven Static Value. Vergeet u vervolgens niet uit het veld te tabben. Pas dan wordt de wijziging geëffectueerd voor het invoerveld. Kies nu voor de button OK om de wijziging op te slaan.

Overigens is de wijziging nu weliswaar realtime doorgevoerd, het kan echter enkele uren duren voordat de adviseur, in de Advisor, het effect ervan gaat ondervinden. Wanneer dat na verloop van tijd het geval is, ziet de adviseur een extra gegeven op de stap Hypotheekconstructie in de financieringsconstructie.

Hieronder een schermvoorbeeld uit de Manager applicatie, voor het wijzigen van de toetsrente instelling.

Er verschijnt dan een extra pulldown menu in de Need, tabb;ad Hypotheek. U kunt switchen tussen standaard (5%) of vrije invoer. In onderstaande voorbeeld casus is gekozen voor 2% vrije invoer

Als u vervolgens in de Need, naar het Resterend Budget gaat, en kiest voor Verantwoorde Hypotheek of betaalbaarheid hypotheek grafiek ziet u dat de 2% wordt getoond.

In onderstaande bijlage vindt u de volldige instructie: