Hoe verwerk ik een bestaande eigenwoningreserve in mijn woningadvies?

Vraag: Ik ben een verbouwingsadvies aan het uitwerken voor mijn klanten. Ik weet dat ze een jaar geleden hun voormalige woning hebben verkocht met winst. Na toepassing van de Bijleenregeling voor de nieuw gekochte woning resteerde nog een eigenwoningreserve, die 3 jaar actief blijft. Met als gevolg dat die reserve nu moet worden toegepast op de aanstaande verbouwing. Hoe verwerk ik dat correct?

Antwoord: Het invoeren van een actieve eigenwoningreserve (afgekort EWR) kan in Figlo Advisor op de achterzijde van de Persoonskaart. U kunt de regel voor de Fiscale aandachtspunten uitklappen. Nu verschijnt er een reeks van gegevens die verband houden met de belastingplicht. Voor de eigenwoningreserve treft u twee invoervelden aan. Allereerst het bedrag van de eigenwoningreserve en direct eronder de startdatum van deze reserve.

Bij het opstellen van het hypotheekadvies, worden de EWR gegevens van de persoonskaart automatisch toegepast bij het bepalen van de nieuwe Maximale hypotheek in box 1 (de nieuwe eigenwoningschuld). Dat scherm is onderdeel van de financieringsconstructie oplossing, en wel op de stap/pagina Hypotheek. In de berekening voor de nieuwe maximale eigenwoningschuld wordt automatisch bepaald of de EWR nog actief is op het moment van de start van de woningwens.

In uw geval betreft het dossier de woningwens Extra hypotheek. Doordat er voor zowel cliënt als partner nog een actieve EWR is van 5.000, wordt de nieuwe maximale eigenwoningschuld verlaagd met in totaal 10.000, tot een bedrag van ruim 19.000.

Hieronder twee schermvoorbeelden uit Figlo Advisor betreffende de EWR.