Ik wil van hypotheekvorm veranderen met behoud van rentecondities. Hoe zet ik mijn hypotheekadvies op?

Vraag: Ik wil voor mijn klant een advies uitwerken om voor een bestaand hypotheekdeel een andere hypotheekvorm te kiezen, de vorm annuïteit in de plaats van de vorm aflossingsvrij, bij dezelfde hypotheekaanbieder en met behoud van de aantrekkelijke rentecondities op het aflossingsvrije hypotheekdeel.

Antwoord: Allereerst kiest u in de Want tab/fase voor de woningwens 'Herfinancieren'. Deze wenskaart heeft meerdere invoerstappen. Bij de stap 'Huis & Hypotheek' klikt u op de Wijzig button van het betrokken onderpand. U krijgt nu alle hypotheekdelen, inclusief eventuele gekoppelde aflosproducten te zien, gerelateerd aan het betreffende pand. Selecteert u de Status 'Stoppen'  voor het betreffende hypotheekdeel dat algeheel afgelost moet worden. In uw geval is er geen sprake van een boeterente omdat u de bestaande rentecondities wilt voortzetten. Sla de gegevens voor de woningwens op en ga naar de Need tab/fase. U kiest de oplossing Financieringsconstructie, en koppelt deze aan de woningwens. Ook de financieringsconstructie kent meerdere invoerstappen. Het invoeren van het nieuwe annuïteiten hypotheekdeel doet u op de stap 'Hypotheek'. Nadat u de bijkomende kosten en het hypotheekbedrag heeft ingevoerd, klikt u op de button Hypotheekconstructie. U voegt een annuïteitenhypotheek toe.

En nu komt het. Het eerste gegeven, de Status, op het hypotheekdeel scherm is voor u belangrijk. Verander de standaardwaarde voor het gegeven Status van de waarde 'Nieuw' in de waarde 'Meenemen/omzetten/verhogen'. Direct onder dit gegeven verschijnt nu het gegeven Condities hergebruiken. Selecteer hier de waarde van het gestopte aflossingsvrije hypotheekdeel. De Advisor voert nu automatisch de kenmerken, waaronder de rentecondities, van het gestopte aflossingsvrije hypotheekdeel voor u in.

Hieronder een schermvoorbeeld.