Hoe kan ik berekenen wat er maximaal kan worden geleend op NHG (inkomens)norm?

Klanten willen weten wat er haalbaar is op de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Waar kan ik de maximale hypotheektoets voor NHG uitvoeren?

De Loan-To-Income toets voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is onderdeel van het Platform. In de Advisor zijn de NHG berekeningen beschikbaar via de functie Hypotheek tools, te vinden onderin de traybar (het icoon met een afbeelding van een huis).

Door te klikken op de menukeuze Maximale hypotheekberekening start u de hypotheektoets. Het NHG resultaat wordt getoond wanneer u één aanbieder selecteert op de stap/pagina Uitgangspunten. Voor alle duidelijkheid, u krijgt geen NHG resultaat wanneer u de optie 'Alle maatschappijen' selecteert. Op de stap Resultaat is de rechterkolom die voor de NHG. Het inkomensresultaat houdt rekening met de kostengrenzen voor 'kopen' versus 'kwaliteitsverbetering' (respectievelijk 290.000 en 265.000 voor het jaar 2013). Links van de cijfermatige resultaten, treft u de resultaten in grafiekvorm aan.

Indien uw advies een Financieringsconstructie oplossing bevat, opgevoerd in de Need fase/tab, dan treft u de resultaten tevens aan in het adviesrapport.

Voor het berekenen van de resulaten wordt gebruik gemaakt van een verbinding (webservice) met software van de NHG zelf. De NHG zorgt voor
het updaten van de berekeningssoftware.

Hieronder twee schermvoorbeelden van de Hypotheektool genaamd Maximale hypotheekberekening, in het kader van NHG.