Een doorlopend krediet wordt niet meegenomen bij de berekening van de verantwoorde hypotheek. Hoe kan dat?

Vraag: Momenteel heeft de klant een doorlopend krediet. Deze is het afgelopen jaar al afgelost (openstaand saldo nihil). Bij de verantwoorde hypotheek zie ik dat er geen bedrag voor het doorlopend krediet wordt meegetoetst onder de noemer 'overige verplichtingen'. Dat zou ik wel verwachten. Klanten kunnen morgen het gehele saldo weer opnemen. Is dit een fout in de berekening?

Antwoord: Dat is geen fout in de berekening. De Verantwoorde hypotheek functie reageert standaard op de aanwezige uitgaven voor het doorlopend krediet in het budget jaaroverzicht. U geeft al aan dat er voor dit jaar geen uitgaven zijn.

Wilt u de Verantwoorde hypotheek functie voortaan laten reageren conform de normering, dat is 2% van de limiet, en dus niet op de werkelijke budget uitgaven dan kan uw beheerder dat instellen in de Figlo Manager. Dan geldt dat gewijzigde rekenuitgangspunt uiteraard wel voor alle adviseurs en voor alle dossiers die onder uw organisatie vallen.

Uw beheerder kan in de Manager applicatie, via de kaart Calculation settings, met behulp van het veld Krediet de beoordeling aanpassen. Daarvoor vervangt (replaced) u de kaart Calculation settings en vervolgens vervangt (replaced) u de waarde 'Budget' door de waarde 'Norm'. Let erop dat u eerst uit het veld tabt voordat u de wijzigingen opslaat.

Overigens duurt het even voordat deze aanpassing effectief wordt in de Figlo Advisor. Dat heeft te maken met de verversing van data op basis van een tijdsinterval.

Tot slot goed te vermelden dat u in het kader van de Verantwoorde hypotheek ook aanpassingen kunt doen voor de hieronder vermelde drie rekenuitgangspunten. De onderstreepte waarde is de standaardwaarde in de Manager.
- Tweeverdienersnorm toepassen (1/3e van het laagste inkomen meenemen voor het bepalen van de woonquote), mogelijke waardes True en False
- Inkomsten uit vrij vermogen toepassen (3% forfaitair rendement over het vrij beschikbaar vermogen als extra inkomen hanteren), mogelijke waardes True en False
- Kwartaal toetsrente (handmatig) inregelbaar door adviseur (op de financieringsconstructie kaart), mogelijke waardes True en False