Vutregeling korten bij een WW

Oorspronkelijk van ticket #1260.

.Beste Support,

Dit is nog wel even een lastige kwestie. We hebben wat correspondentie gevoerd met Min SCW en met de UWV, maar dit is niet kraakhelder.
Of de VUT gekort moet worden hangt van meerdere zaken af. Zie bijlagen.

Van het Ministerie van Sociale Zaken kregen we overigens een andere uitleg. Dei gaven aan dat als de WW en VUT samen meer zouden zijn dan 100% van het laatstverdiende loon, er ook reden is tot korten, iets waar de UWV niet over repte en met een hele andere uitleg kwam. Die gaven aan dat het meer van belang is of je beschikbaar blijft voor de arbeidsmarkt, het geen op 60 jarige leeftijd natuurlijk een farce is. Dat kun je denk ik ook afleiden uit beide bijlagen, maar de UWV doet daar dan weer niet een harde uitspraak over.

Zelf het uitstellen van de VUT na de WW-periode is geen oplossing, omdat ook dan de UWV schijnt te kunnen korten. Een procedure voor de Centrala Raad voor Beroep ga de UWV daarin gelijk.

Uitstel van een VUT zou volgens één van de uitspraken ook alleen maar kunnen ten tijde van het dienstverband, volgens SVVUUN

En als iemand eerder deeltijd is gaan werken en dan uit dienst gaat, dan gaat het ook niet op.

Al met al complex en je zou dus meerdere variabelen moeten inbouwen aan de hand waarvan je kunt bepalen of een VUT wel of niet gekort dient te worden.

http://www.uwv.nl/Particulieren/ik_ben_werkloos/tijdens_mijn_uitkering/ik_heb_nog_andere_inkomsten_naast_mijn_ww.aspx
http://www.avioadvocaten.nl/nieuws.asp?id=97 (let op is van 2010, Besluit is van 2012)
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBSGR:2007:BA2414&keyword=korten+vut+op+ww
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBHAA:2006:AV7795&keyword=korten+vut+op+ww
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBHAA:2006:AV7795&keyword=korten+vut+op+ww (interessant, een uitkering als aanvulling op WW mag volgens de rechter wel)
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2011:BP5508&keyword=korten+vut+op+ww (Uitstel van een VUT zou volgens één van de uitspraken ook alleen maar kunnen ten tijde van het dienstverband, volgens SVVUUN en ook dat werkgever gehouden is hier duidelijkheid in te verschaffen).
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CRVB:2008:BG6766&keyword=korten+vut+op+ww (hoger beroep, stamrechtuitkering wordt niet gekort omdat arbeidsleven voortgezet wordt, 4.4.2.)

Met vriendelijke groet,

Alex van der Sluijs
Hypotheekadviseur