Risico's - toelichting scenario's

De volgende scenario's worden standaard ondersteund:

- Overlijden van de cliënt (alleen indien er een partner is)
- Overlijden van de partner (alleen indien er een partner is)
- 100% Arbeidsongeschiktheid van de cliënt
- 100% Arbeidsongeschiktheid van de partner (alleen indien er een partner is)
- 50% Arbeidsongeschiktheid van de cliënt
- 50% Arbeidsongeschiktheid van de partner (alleen indien er een partner is)
- 35% Arbeidsongeschiktheid van de cliënt
- 35% Arbeidsongeschiktheid van de partner (alleen indien er een partner is)
- Werkloosheid van de cliënt
- Werkloosheid van de partner (alleen indien er een partner is)
- Hypotheekrente wijziging (2%)

Door te klikken op de button 'Toevoegen risico' kan een nieuw risico scenario worden toegevoegd. Met de uitklapper kunnen de instellingen van een scenario worden aangepast.

Het hypotheekrente wijziging scenario werkt als volgt. Stel dat er per 1-1-2018 een hypotheek is afgesloten met een rente van 2% en een rentevastperiode van 10 jaar. Als er een hypotheekrente wijziging scenario is opgevoerd van 2% per 1-1-2019 wordt er gekeken wanneer de eerste volgende rentevast periode verloopt vanaf 1-1-2019. In dit geval is dat per 1-1-2028 (10 jaar na 1-1-2018). Vanaf dat moment wordt er dan gerekend met een rente van 4% (2% +2% wijziging).